5 mei 2020 Uncategorized 0

ONTMOETINGSDAG 2023

Op zaterdag 7 oktober 2023 organiseert Stichting de Zeeuwse Streekdrachten in het mooie Zeeuws-Vlaamse stadje Sluis de 2e Ontmoetingsdag voor de Zeeuwse streekdrachtgroepen. Alle leden van de acht Zeeuwse streekdrachtverenigingen en -stichtingen worden op deze dag in Sluis verwelkomd in het Belfort op de Groote Markt. In de ochtend zal er een besloten programma zijn, met onder andere twee lezingen. Na de lunch zal men op pad gaan op het mooie Sluis te verkennen, zowel per voet, als door middel van een rondrit. Grote kans dat u op deze middag vele prachtige Zeeuwse klederdrachten zult kunnen bewonderen!

THOOLSE BURGEMEESTER INGEWIJD IN DE THOOLSE DRACHT

Burgemeester Marleen Sijbers is woensdag 26 oktober 2022 ingewijd in de Thoolse streekdracht. In De Meestoof werd ze ontvangen door de leden van de Stichting Streekdracht Tholen die haar uitleg gaven over de kleding die mannen en vrouwen in verschillende periodes en bij bijzondere gelegenheden droegen. Kleding speelde in het dagelijks leven een belangrijke rol, maar ook de mutsen en sieraden die erbij werden gedragen: sluiermuts, haakmuts, gouden krullen en bloedkoralen. Alles passeerde de revue en de burgemeester maakte in korte tijd kennis met de bijzondere stoffen, zoals de muts van geklost Bevers-kant tot de bombazijnen klepbroek.

KERKDIENST IN THOOLS DIALECT

De Vrijzinnige Geloofsgemeenschap Tholen, de Hervormde gemeente Immanuël en de RK Christoffelparochie organiseerden op zondagmiddag 30 oktober 2022 voor de tiende keer een kerkdienst in het Thools dialect. Eigenlijk had deze jubileumeditie al twee jaar eerder plaats moeten vinden, maar helaas gooide corona roet in het eten. Men was blij dat dat deze editie nu alsnog door kon gaan!

ONTMOETINGSDAG 2022

Op zaterdag 8 oktober 22 vond in en rond Museum de Meesstoof in Sint Anneland een ontmoetingsdag plaats van Stichting de Zeeuwse Streekdrachten, in samenwerking met Stichting Streekdracht Tholen.

Vanaf 10 uur werden de streekdrachtdragers verwelkomd in het museum. Er waren zo’n 70 personen aanwezig. Na de koffie en thee vond er een gevarieerd programma plaats, met voor ieder wat wils én mooi weer!

Uiteraard was het museum zelf te bezoeken, waar momenteel een interessante expositie plaatsvindt over rouwgebruiken en -kleding. Dhr Ton Bruyns verzorgde voor de deelnemers een lezing over rouwrituelen.

Na een gezellige ochtend, waarin veel dragers van de prachtige Zeeuwse drachten met elkaar in gesprek gingen, was het het mogelijk om de Streekproductenveiling te bezoeken, en mee te bieden op heerlijke lokale streekproducten. Hier werd enthousiast gebruik van gemaakt!

Gids C. van Broekhoven verzorgde voor de deelnemers een dorpswandeling door Sint Annaland. Het prachtige weer zorgde voor veel belangstellenden, die onder de bezielende leiding van de gids het mooie Sint Annaland leerden kennen.

Met dank aan Museum de Meestoof en Stichting Streekdracht Tholen voor de uitermate goed verzorgde en gezellige dag!