5 mei 2020 Uncategorized 0

Op dit moment zijn er geen activiteiten gemeld vanuit de verschillende Streekdrachtgroepen.

TERUGBLIK OP DE ZEEUWSE STREEKDRACHTENDAG 2019

West-Zeeuws-Vlaanderen vormde zaterdag 24 augustus het decor van de elfde Zeeuwse Streekdrachtendag. Deze feestelijke dag werd georganiseerd door de Stichting tot Behoud van de Cadzandse Dracht in Nieuwvliet, en werd bijgewoond door zeker honderd deelnemers van de acht Zeeuwse groepen die zich inzetten voor het behoud van de Zeeuwse drachten. Na een informatief ochtendprogramma in het dorpshuis vertrok de stoet door Nieuwvliet achter de muziek aan, gespeeld door Muziekvereniging Breskens-Groede-Schoondijke. Bij de molen werden oude ambachten gedemonstreerd en was er tijd voor deelnemers en publiek om te genieten van de prachtige kleding. Het was een zeer geslaagde, warme dag!

Onderstaande foto’s zijn van Carel Bruring Fotografie.

Op de website van Stichting tot Behoud van de Cadzandse Dracht zijn nog veel meer foto’s te bekijken:

—————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

OUDE DRACHTEN GROEP

Het doel van de Oude Drachten Groep is behoud en uitwisseling van aanwezige kennis over de oude Zeeuwse drachten binnen de diverse Zeeuwse verenigingen en stichtingen.
Onder streekdrachtgroepen is er een groeiende belangstelling voor de oudere varianten van drachten uit de periode 1800-1900. Vaak ontbreekt kennis; zowel over wát men droeg, hoe men dat droeg, maar ook over stofkennis en dergelijke. Op de eerste, verkennende bijeenkomst voor de oprichting van de Oude Drachtengroep (eind september 2017) waren ca. 25 mensen uit heel Zeeland aanwezig. Tijdens de avond werd duidelijk dat een flink aantal mensen al actief bezig is met het zelf maken van replica kledingstukken, de zogenaamde reconstructies, maar dat er duidelijk behoefte bestaat aan een klankbord en kennis. Vooral het overdragen en delen van de al bestaande informatie wordt belangrijk gevonden. Maar ook het zoeken naar overeenkomsten en verbanden tussen de kostuums, zoals die in bepaalde tijdsperioden over de verschillende gebieden en eilanden in het verleden gedragen werden, ziet men als een interessant onderwerp.

De Oude Drachtengroep komt om de 6 á 8 weken bijeen te Hoedekenskerke met als doel het delen van kennis en kunde. Tijdens deze bijeenkomsten zal vóór de koffiepauze vooral worden ingegaan op het delen van kennis over de bepaalde tijdsperioden en bijbehorende mode, stoffen, sieraden en streekdracht. Na de pauze zal men vooral met concrete kledingstukken, stoffen en individuele vragen aan de slag gaan. Op de bijeenkomsten zal de nadruk komen te liggen op hulp en advies bij het zelf maken van reconstructies. Hierbij zal het Patronenboek ‘Zeeuwse Streekdrachten – Handboek voor het maken van kleding’ als leidraad gebruikt worden.

Aanmelden kan via: inschrijvingen@klederdracht.nl

Adres: De Buffer, Waardweg 4, 4433 RW Hoedekenskerke